Източник: Reuters

Е131 е една от най-интересните добавки към храната. Зад този код се крие веществото, означавано като сулфоново синьо или патентовано синьо V (пет). Противоречията за това доколко безопасно е да се ползва Е131 като  добавка в хранителната индустрия напълно кореспондират с противоречивата природа на самото вещество. То неслучайно се означава и като хамелеонът сред хранителните бои.

Както всички добавки в хранителната индустрия, означавани с Е и първа цифра 1, Е131 се ползва като боя, или оцветител. Много интересна особеност на патентованото синьо V е непостоянството на цвета му. Той е силно зависим от pH на средата, в която се използва. Така, в алкална среда Е131 придава наситено син цвят на храните, а в киселинна среда цветът му е жълто-оранжев.
 
Е131 се ползва свободно в Европа, но е забранен за употреба в хранителната индустрия в САЩ и Австралия. Причина за забраната са съмненията, че патентованото синьо V действа като силен алерген в по-високи дози.
 
Колко опасна е Е131 и в кои храни го има - вижте на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase