Снимка: Reuters

Краят на растежа на височина е индивидуална особеност при подрастващи момчета и момичета, но понеже рядко се намира младеж, който да е напълно удовлетворен от ръста си, проучванията как да се удължи периодът на растеж не спират.

Има ясно проучени данни, че след 16-18-годишна възраст растежът на костите бързо се преустановява, а с всяка изминала година след това добавянето на някой и друг сантиметър става практически невъзможно. Основна причина за това е резкият спад в секрецията на хормона на растежа в хипофизата.

Все повече проучвания обаче показват, че отслабването на неговата секреция не е перманентно, а надеждата за леко издължаване на ръста не е напълно загубена и след пубертета. Така, дори младежите, попрехвърлили крехката възраст от 18 години, си струва да положат допълнителни усилия за достигане по-високи показания на стенния метър.

Повече тренировки на висилка
 
Известно е, че докато спим гръбначният ни стълб се издължава максимално и може да установим, че ръстът ни сутрин е с поне 1-2 см по-голям, отколкото вечер. Тази вродена способност на опорно-двигателния ни апарат може да се ползва за поддържане растежа още малко след естественото му забавяне по хормонални причини. Редовното трениране на висилки и други уреди, изискващи максимално разтягане на тялото, може да помогне за поддържане секрецията на хормона на растежа за малко по-продължителен период от време и да ни подсигури някой и друг сантиметър – опция, каквато заседналият начин на живот не позволява.
 
Още мерки за леко издължаване на ръста ще откриете на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase