Източник: Личен архив

Деница Банчевска е доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервизор. Член е на Българския институт по фамилна терапия, Дружеството на психолозите в България и Българска асоциация по хипноза.

Деница Банчевска ще е лектор на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март – 1 април.
 
Kой води в семейството?
 
Водачеството поема, който е компетентен в конкретната ситуация и може да взима добри решения и да поема отговорност. Обикновено това са родителите, но могат да настъпят трудности в баланса между поколенията или между партньорите.
 
В съвременното семейство, младото поколение се отделя от родителите, за да поведе – да обособи свое семейство (с или без деца), където в условия на независимост да реализира собствения си живот. Този нов модел се налага от развитието на обществото и съпътстващото ускорено узряване на младите хора. Ако порасналите деца не се отделят от родителите, често срещат затруднения да съвместят собствените си желания и разбирания за живота с тези на предишното поколение. Най-важно е емоционалното отделяне, но физическото отделяне се явява необходима предпоставка за този процес.
 
Дори когато има отделяне на поколенията, може да се наблюдават някои обърквания. Например, понякога повежда само един от двамата партньори. Това е проблематично, защото рано или късно се отразява на взаимоотношенията и води до семейни проблеми. Разбира се, това не означава, че се очаква всеки от двамата да е компетентен във всичко; важно е ролите на партньорите да са взаимно допълващи се и „воденето“ да се осъществява в контекста на взаимно уважение и подпомагане.
 
Цялото интервю с Деница Банчевска ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase