Източник: Reuters
fallback

Естрогените са познати като женски полови хормони. Подобно на тестостерона при жените, малко естрогени се отдеят и от мъжкото тяло. Обикновено свързване естрогените с женската хубост и сексуалност, в определен период от живота ни с менструалния цикъл и репродуктивните ни способности. Тези хормони обаче имат отношение върху цялостното здравословно състояние – от здравето на костите до емоционалното ни равновесие.  

В най-голямо количество естрогените се синтезират от яйчниците. Когато нивото им е ниско, то най-вероятно е и първо се гледа дали няма проблем с яйчниковата функция. Нормално е естрогенът да намалява с възрастта, тъй като функцията на яйчниците замира към менопаузата.
 
Първите индикации за промени в тази насока не са видими, те започват няколко години преди въпросния критичен период.
 
Естрогените могат да паднат и заради преждевременно изчерпан яйчников резерв. За такъв се говори, когато признаци на менопаузата се наблюдават около 35-годишна възраст и по-рано. 
 
Сред причините за ниските естрогенови нива могат да бъдат: дисфункция на щитовидната жлеза, свръхнормено тегло, прекалено натоварващ физически режим, хипофункция на хипофизата, синдром на Търнър, химиотерапия.

За симптомите при дефицит на естрогени може да прочетете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 6 години

Нямам идея как се получава дефицит,но знам как тея с дефицит го компенсират - лижат натурален директно от източника...

1

Анонимен

преди 6 години

"<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Обикновено свързване естрогените с женската хубост и сексуалност, в определен период от живота ни с менструалния цикъл и репродуктивните ни способности."Асенов?Абе, днесовци, махмурлук ли ви гони, що ли...днес няма една статия без грешки и пълни глупости. А горната статия все едно я е писал петокласник...

fallback