Източник: Reuters

Всяка година лекарите от Национална кардиологична болница отбелязват Световната седмица за информираност за вродените сърдечни малформации (7 – 14 февруари). Много жени, които правят опити за зачеване, не знаят, че въпросните аномалии се формират между четвърта и осма седмица от бременността. Какво представляват тези проблеми със сърцето и защо е важно бъдещите майки да ходят на фетална морфология и ехокардиография, споделя проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница.  

- Проф. Кънева, в момента тече Седмицата за информираност за вродените сърдечни малформации. Знаят ли достатъчно родителите на Вашите пациенти за тези аномалии?
 
Считам, че не. Родителите знаят най-често, че детето им има вродена сърдечна аномалия, но точно каква е тя, не. Преди години с нашия психолог направихме едно проучване сред родители и млади възрастни, оперирани за вродена сърдечна малформация. Искахме те да изпишат своята диагноза. Оказа се, че може би под 40% могат да отразят от какво точно са болни. 
 
- Кои са основните причини за появата на вродени сърдечни малформации?
 
Сърдечносъдовата система се формира между четвъртата и осмата седмица от бременността, тогава когато жената се чуди дали е бременна или не. Изключително много неща могат да окажат влияние в този ключов момент на формиране на сърдечносъдовата система. Напредъкът на генетиката разкрива, че все по-често има дефекти, които са наследени от майката или от бащата . Около 15-20% от децата са с някакъв вид генетично заболяване.
 
Знаем, че има редица заболявания, които предразполагат към вродени сърдечни малформации. Това са диабет, алкохолизъм, неврологични и психиатрични заболявания, които налагат прием на лекарства, а те могат да увредят сърдечносъдовата система. Също така остри вирусни инфекции, на първо място от които е рубеолата, могат да доведат до увреждане. При една голяма част остава неясна причината за поява на вродена сърдечна малформация, вероятно някакъв неизвестен генетичен фактор или въздействие на някой фактор на околната среда в критичния момент на създаване на сърдечносъдовата система.
 
Цалото интервю с проф. Кънева, посветено на сърдечните малформации при децата, ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase