Източник: Reuters
fallback

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се консумират най-големи количества алкохол на глава от населението. Същевременно информираността на хората за връзката между алкохола и рака остава ниска. 

Изминалият Световен ден за борба с рака (4-ти февруари) беше повод учените да напомнят, че повишената консумация на алкохол се асоциира с висок риск от няколко различни ракови заболявания и да предложат няколко мерки за ограничаване на този риск.
 
Проучванията сочат, че редовните злоупотреби с алкохол може да провокират поне 6 типа рак, сред които:
  • Рак на дебелото черво;
  • На гърдата;
  • На хранопровода;
  • На ларинкса;
  • На черния дроб;
  • На устата;
Като основен канцерогенен компонент на алкохола се сочи етанолът, съдържащ се в различни количества във всеки тип спиртна напитка.

Как алкохолът провокира рак и как ще го профилактираме - вижте на Puls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

123

преди 6 години

Рак се отключва от храните пълни с консерванти, замърсена вода, мръсен въздух.

20

ПИЯНДЕ

преди 6 години

АЛКОХОЛА НЕ РЕШАВАЛ ПРОБЛЕМИТЕ....???АМА.......И МЛЯКОТО НЕ ГИ РЕШАВА.....

19

ДА

преди 6 години

Аре,стига глупости!Дядо ми закусваше с каничка вино!За начало.Живя до 91 години.Баба Ванга е казала,задължително по 50 грама ракия-за дезинфекция!А аз спиртосан пияница,болен от рак не съм видял!Може,но е изключение!Какво да кажем за болните дечица и млади хора,които не пият.Причините са съвсем други-лоша храна,стрес и притеснения,безпаричие и безсъние-пак от безпаричие.

fallback