Източник: Reuters
fallback

Грейпфрутът е един от плодовете, който трябва да присъства в менюто ни през зимата. Цитрусът предлага различни хранителни вещества, които помагат на организма да се бори с вирусите. Дали за свежа закуска или между храненията, грейпфрутът ни зарежда с енергията, която ни е нужна в студените и мрачни дни. 

 
Хранителна стойност 
 
100 грама розов, бял или червен грейпфрут съдържа 32 калории, 0.63 протеини, 8.08 въглехидрати, 0.10 грама мазнини, 1.10 фибри. 
 
Плодът е богат на витамините C и B9, калий и магнезий. Доказано е, че розовият и червеният сорт съдържат по-голямо количество провитамин А, в сравнение с белия. В грейпфрута има още веществата нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните две не са полезни в големи количества). Той е и източник на пектинови фибри, които има и в ябълките. Някои сортове от цитруса са много по-полезни, защото в тях има ликопен, който е важен антиоксидант. 
 
Консумацията на грейпфрут и други цитруси помага при умора, настинка, малария, диабет, запек, лошо храносмилане, проблеми с урината, повишена киселинност в стомаха и други. Тези плодове действат като мощен антисептик. Също така съдържат вода, която се грижи за здравето на кожата и нормалната функция на червата.
 
Подробно за здравните ползи от грейпфрута може да прочетете на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До 9 и 10:

преди 6 години

Естествено, че се правиш на интересен. Термините, които ползваш в коментар 2 не се изучават на ниво средно училище. Колко процента от хората изучават биохимия в университета? Ако някога се огледаш в университета, може да забележиш, че има други факултети и други специалисти. Това е новинарски сайт, а не специлизирано издание по биохомия. Спомням си как първите футболисти излезли да ритат на запад след 2-3 месеца даваха интервюта на като говореха умишлено на завален български. Хайде чао!

10

№7 до №8 /прод./

преди 6 години

- явно толкова мога! Ще тренирам в детска градина и може да постигна някакъв успех.Децата поне могат да пият сок от грейпфрут. Аз съм раздавал знание през целия си смислен живот. Похвалите никога не са ми били цел. За съжаление има хора, които търсят конфликта. Много го умея, но предпочитам да спазя самурайското "Пропусни *** и лудия!". Ти не ме засегна, само ми напомни, че непоисканото добро всъщност е зло.Никога няма да можеш да си представиш радостта да даваш на хората знание, бедняко.

9

№7 до №8

преди 6 години

До До тъпака 2, 6 и 7:Благодаря зя определението. Вече няма да обиждам никого. Аз съм комплексар и невежа, който иска да блесне. И пред кого? И как ще разбере, че е блеснал? Ах, да - като чете квалификациите на хората-моралисти с чисти души и помисли. Писаното от мен, обаче, няма общо с политиката и троленето. Може да не си го разбрал, не ти се сърдя. Не съм лекар. Уча лекари понякога. Простичко обясних, че грейпфрутът може да бъде и вреден и защо. Ако не си разбрал текста, моля да ме извиниш -

fallback