Снимка: pexels

Подут корем, задържане на излишни течности, пъпчици... Това са само част от неразположенията, с които всяка жена се сблъсква по време на месечния си цикъл. За да намалим задържането на излишни течности, специалисти съветват преди настъпването на менструацията да консумираме минимално количество сол и мазни храни.

Добре е да избягваме и преработени храни, сладкишите, да внимаваме с кофеиновите напитки. И докато има храни, които могат да направят тези дни от месеца по-тежки, има и такива, които помагат за облекчаване на неразположенията, като:

Храни богати на магнезий

Според специалисти, по време на месечен цикъл ни се хапва повече шоколад, защото имаме нужда от магнезий. Както знаем, хубавият черен шоколад съдържа магнезий. Изследвания показват, че минералът може да намали и неразположенията на предменструалния синдром, главоболието и коремните спазми. Ето защо по време на цикъл, а и дни преди него, хапвайте авокадо, банани, боб, тъмен шоколад, риба, листни зеленчуци, ядки, семена, кисело мляко.

Не забравяйте за витамин D

Нови проучвания показват, че ниските нива на витамин D могат да причинят нередовни месечни цикли. Витамин D също играе роля в повишаването на енергийните нива, подобрява настроението и се бори с безсънието. Хапвайте повече риба, яйца, млечни продукти. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase