Тенденцията пърженето да отстъпва на задушаването и печенето като основен метод за кулинарна обработка на храните е много позитивна от гледна точка на здравословното хранене.
Макар всеки да признава вкусовите качества на добре запържените храни никой не може да отрече негативните последици за здравето от редовната им консумация.
Пържените храни може да се окажат опасни за здравето в няколко аспекта. Основната опасност идва от две промени в естественото съдържание на храните, които пърженето при висока температура провокира.
Високо съдържание на калории
Сравнено с останалите методи за кулинарна обработка, пърженето добавя рекордно много калории към съдържанието на храната в суров вид. От една страна, в много случаи пърженето се съчетава с панировка, която добавя калориите от брашното и яйцата. От друга страна, по време на пърженето хранителните продукти губят голяма част от съдържанието на вода и абсорбират мазнина. Това може да увеличи неколкократно калоричността на който и да било пържен продукт.
За сравнение 100 г сурови картофи съдържат около 90 калории и 0 г мазнини. Същото количество пържени картофи (100 г) съдържа над 300 калории и 15-20 г мазнини. Картофите са храната, която най-често консумираме в пържен вид.
Заменянето на пърженето със задушаване или варене ще бъде огромна стъпка към установяването на по-здравословен хранителен режим.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
9
Анонимен
преди 6 годиниДо АнонименМоже да ядеш българска картофена салата,тя е с варени картофи,лук,магданоз,малко прясно олио и лимонов сок.
8
Анонимен
преди 6 годиниПРАВИЛНО,само сте ропуснали,че при пържене,мазнината образува токсични вещества,затова олиото не се загрява дълго,изхвърля се след всяко пържене и не се използват фритюрници.Изхвърлете фритюрниците!
7
Анонимен
преди 6 годиниа за нитратите и другите отрови нищо не казват! кое е по вредно: кюфтето, или нитратната салата?! вегетарианците в българия са си чисти самоубийци!