Reuters
fallback

Балансираното хранене изисква прием на разнообразни хранителни вещества, но времето, по което ще ги приемем и източниците, от които ще си ги набавим, определят доколко ще ги оползотворим. 

От правилното комбиниране на храните зависи не само дали ще усвоим оптималното състава им, но и дали няма да си навредим. Защото днес широко се говори за това какви храни да включим в диетата си, но малко хора са запознати с това как да ги съчетаваме и по-важното – какво да не правим с тях.
 
Разбулването на тази малка мистерия може да започне с изясняване особеностите на една от най-обилно присъстващите на трапезата ни храни – млякото и млечните продукти.
 
Според много диетолози и специалисти по храненето комбинираният прием на мляко и други богати на белтъчини продукти, води до усещане за тежест в стомаха и храносмилателни проблеми при много хора. Затова смесването на млечни продукти и други храни, богати на протеини, особено месо и яйца, не се препоръчва при хора, които спазват диета за отслабване. Същевременно тази комбинация носи своите ползи при малките деца, подрастващите и особено при хората с поднормено тегло.
 
Едновременният прием на млечни продукти с риба и рибни изделия е втората комбинация, която трябва да избягваме, за да се предпазим от проблеми с перисталтиката, а и от по-сериозни последици. Важно е да се отбележи, че едновременният прием на мляко и риба от консерва може да доведе до опасно бактериално хранително натравяне.
 
Още за храните, които да не самесваме с млякото, може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

А ся... Панирана бяла риба с чеснов сос да не ям...Или панирани сиренца(байганети), или кашкавал пане, или татарско кюфте или...

10

Анонимен

преди 6 години

До АнонименИ у нас изкисват шарана с мляко и се изплаква преди да се приготви,за да не мирише,но оригинално рибата се изкисва в смес от вода и малко лимонов сок.

9

Анонимен

преди 6 години

Риба знам,че не се комбинира с мляко или яйца,но яйца по Панагюрски с кисело мляко,счукан чесън и червен пипер е идеално.Не виждам какъв е проблема.В много части на Европа например,не знаят,че след нарязване,патладжана се поставя да престои в подсолена вода около 2-3 минути,за да се отстранят вредните вещества.

fallback