Снимка: Pixabay

Днес в Пета МБАЛ – София е потвърден първият грипен щам за сезона, обяви проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам "Ямагата". Доказан е при 14-годишен пациент.

Още по темата

"Тръгва циркулацията на грипа в България", предупреди професорът и припомни, че преди 2 месеца е уточнил, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

Препоръката на специалиста е да не се контактува с болни, да се използват влажни кърпички, да се мият ръцете и да се проветряват помещенията, в които има много хора. Трябва да се яде богата на витамини храна.

"Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да си купят и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява", съветва проф. Кантарджиев.

Първият специфичен препарат срещу грип е Ремантадин, а вторият - Тамифлу (или реленца). Най-важно е, за да се предпазим от вирусите, е да се погрижим за засилване на имунитета си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase