Reuters
fallback

Зехтинът кипи при по-ниска температура от слънчогледовото олио и не е подходящ за използване при пържене, задушаване и изобщо при ястия, изискващи термична кулинарна обработка. Дори и по отношение на употребата им в сурово състояние обаче слънчогледовото олио и зехтинът отдавна си оспорват палмата на първенството. В този аспект ябълката на раздора е свързана не с термичната им устойчивост, а с чисто здравословните ползи от приема им. 

Единствената особеност, по която зехтинът и слънчогледовото олио носят съизмерими ползи е калорийното съдържание. В една супена лъжица зехтин и слънчогледово олио се съдържа почти едно и също количество калории – около 120. Оттам насетне започват разликите, които са определящи за това кой от двата продукта ще предпочетем за ежедневно овкусяване на гозбите си.
 
Съдържание на мазнини
 
И олиото, и зехтинът са бедни на трансмазнини и богати на моно- и полиненаситени мастни киселини. Те действат изключително благоприятно за намаляване на лошия холестерол и за повишаване на добрия холестерол. Съдържанието им в двата типа растителна мазнина обаче е много различно. 65% от състава на слънчогледовото олио се пада на полиненаситени мастни киселини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини. При зехтина те формират едва около 10% от съдържанието.
 
Съдържание на витамини – Е и К
 
Витамин Е е най-мощният антиоксидант сред витамините. Възрастен човек се нуждае от около 15 мг от него дневно. Една супена лъжица слънчогледово олио осигурява около 6 мг витамин Е. В същото количество зехтин количеството от антиоксидантния витамин е тройно по-малко – около 2 мг.
 
Още за ползите и вредите на зехтина и олиото може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

от долния

преди 6 години

Става дума само за студенопресованите мазнини. За другите каквото и да изберете сте набутани.

11

Анонимен

преди 6 години

Драги приятели, един съвет: ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО.Във зехтина в търговската мрежа няма много зехтин. Има всякакви други масла + рафинирано маслиново олио, но зехтина е кът в зехтините. Оисобено в италианските, гръцките или испанските. Всичко е имитация на гъдулка от страна на ошениците в Италия, Гърция и Испания.

10

дедо Ташунко

преди 6 години

По-големи глупости от писаното в статията отдавна не бях чел. Няма нищо по свестно от качествен, студенопресован зехтин. Турски, гръцки и т.н. са "горещопресовани" и витамините са се изпарили оттам. Все още в Италия (област Лигурия и край Тиренско море) може човек да си купи истински зехтин. Десет евро е литъра. Иначе италианците масово пробутват менте зехтин, с красиви етикети. От 30 години насам си доставяме с Ташунковица по 50 литра годишно. Само препоръката да не се пържи със зехтин е вярна.

fallback