Става дума само за студенопресованите мазнини. За другите каквото и да изберете сте набутани.
Драги приятели, един съвет: ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО.Във зехтина в търговската мрежа няма много зехтин. Има всякакви други масла + рафинирано маслиново олио, но зехтина е кът в зехтините. Оисобено в италианските, гръцките или испанските. Всичко е имитация на гъдулка от страна на ошениците в Италия, Гърция и Испания.
По-големи глупости от писаното в статията отдавна не бях чел. Няма нищо по свестно от качествен, студенопресован зехтин. Турски, гръцки и т.н. са "горещопресовани" и витамините са се изпарили оттам. Все още в Италия (област Лигурия и край Тиренско море) може човек да си купи истински зехтин. Десет евро е литъра. Иначе италианците масово пробутват менте зехтин, с красиви етикети. От 30 години насам си доставяме с Ташунковица по 50 литра годишно. Само препоръката да не се пържи със зехтин е вярна.
Некомпетентно написана статия, дори подвеждаща.За сведение, полезните ненаситени мастни киселини при слънчогледовото масло/олио са около 20%, а при зехтина са 73%.
До Кънчо. Зехтинът изобщо не е подходящ за пържене, защото при високи температури се запалва. Не знам защо сте решили, че е, но определено грешите.
За съжаление никъде вече не може да се намери истинско качествено, нерафинирано слънчогледово олио(шарлаган). Синтетичните дизелоподобни боклууци на румънските заводи изградени по норми и директиви на ЕС нямат нищо общо с олиото и истинският му вкус. Докато домашен качествен зехтин все още се намира, макар и трудно, както и такъв от малки частни гръцки производители.
Стига олиото да е чисто слънчогледово, а не някаква смес с рапично или друго ефтинко си е супер. Плътно с приятен аромат на слънчоглед с доста по-наситен жълт цвят.
Не знам кое е по-полезно, но зехтинът е на мoдa => ЗЕХТИН пък и не е български, а българина най-много обича нещата, които не са български
Не знам кое е по-полезно, но зехтинът е на мода => ЗЕХТИН пък и не е български, а българина най-много обича нещата, които не са български.
Ненужна дискусия. Кварталният алкохолик бай Мони отдавна е решил дилемата "сливова или гроздова" в полза и на двете. Той обаче не употребява бърбън и фъстъчено масло, защото мрази САЩ или просто няма пари. Не се знае.
Обратно на горното твърдение, зехтинът е много по-подходящ за пържене. При пържене със зехтин продуктите не загарят.
Зехтин или олио? Кое е по-полезно?