Бялата захaр е най-универсалният подсладител, който човечеството използва още от древността. Не е нужно, нито пък би било доказано достоверно бялата захар да се анатемосва и отрича напълно като вреден продукт. За подръжниците на здравословното хранене обаче е огромно улеснение възможността да ползват естествени заместители на бялата захар, а не синтетични подсладители с недоказана безопасност.
Съществуват няколко изцяло природни алтернативи на бялата захар, които днес може да се намерят много лесно. Те са едновременно са по-сладки и по-полезни от нея. В допълнение производството им е по-екологично, а степента на допълнителна обработка – по-ниска. Тези ползи са напълно достатъчни, за да компенсират по-високта цена на тези продукти.
Мед
Най-древният подсладител, доказал ползите си през вековете. Не е известно защо в миналото се е стигнало до момент захарта да се наложи като алтернатива на меда, но никога не е късно той да възвърне позагубените си позиции. За разлика от бялата захар медът е богат на широк спектър от витамини и антиоксиданти, укрепващи комплексно организма. Единствената основателна причина някой да предпочита захарта пред меда биха били чисто вкусовите различия.
Нектар от агаве
Нектарът на това кактусово растение е гъст и тъмен с близка до меда консистенция. Това, което го отличава и му дава известни предимства, е по-ниският му гликемичен индекс. Захарите в състава му са с по-сложнба структура, разграждат се и се усвояват по-бавно в организма и съответно поддържат нивата на кръвната захар по-стабилни. В допълнение нектарът от агаве съдържа ценни вещества с противовъзпалителни свойства, съизмерими с тези на меда.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
7
2345
преди 6 годинии белите хора са вредни само глупости измислят.Друго си е *** те не боледуват
6
Диетолог
преди 6 годиниИстинската нерафинирана захар е голяма рядкост. Кафявата захар по магазините е рафинирана бяла захар с добавена меласа. Точно толкова полезна, колкото и бялата.
5
Анонимен
преди 6 годиниАман от глупости. Медът е добър, но не винаги и не за всички. Ферментите в него дразнят стомаха и предизвикват болки и подуване у хора с гастрит или язва. А да не би захарта да не е природен продукт?