Архив: Булфото

Вероятността за заразяване на хора от птичи грип е по-скоро теоретична, защото вирусът много лесно се поддава на топлинна обработка, каза д-р Ангел Кунчев.

Предприетите мерки - унищожаването на 90 хиляди птици в четирите огнища у нас гарантират ограничаване на разпространението сред птиците.

Държавният здравен инспектор коментира информацията, че в месото у нас има много антибиотици и я определи за некоректна.

Той обясни, че докладът на Европейската комисия коректно представя внесените и използваните антибиотици в селското стопанство, но това не означава, че са попаднали в месото.

"Има правила във ветиринарната медицина. Никое животно, което е било лекувано с антибиотик, не може да се използва веднага след това за храна. Има карантинен период, който се изчаква", обясни д-р Кунчев.

Относно грипа той обясни, че обикновено грипната вълна се движи от запад на изток и първите засегнати са Испания, Португалия. Очаква се към втората половина на януари, но нищо чудно да ни изненада и по-рано, каза лекарят.

По думите му интересът към грипната ваксина тази година е доста по-голям и повече хора са се ваксинирали, около 4%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase