Reuters

Маргаринът се произвежда от растителни мазнини, които сами по себе си, в естествения си вид не са опасни за здравето. Дори носят своите ползи. При производството на маргарин обаче растителните мазнини се процесират и се подлагат на т.нар. хидрогениране. Именно този процес е отговорен за по-голяма част от потенциалните вреди за здравето, които редовната консумация на маргарин носи.

След хидрогениране на растителните масла се получават т.нар. хидрогенирани мазнини, известни и като трансмазнини. Хидрогенирането на растителните мазнини води до сериозни молекулни промени в структурата им, с което се осигурява приятната на вид консистенция на маргарина, но, уви, се появяват и вредните му за здравето свойства.
 
Според някои специалисти химичната структура на мазнините, която те придобиват след хидрогениране, ги доближава повече до пластмасата, отколкото до годни за консумация хранителни продукти.
 
Сериозните последствия от редовната консумация на маргарин провокират специалистите да представят няколко основни причини да го избягваме:
 
Резорбцията на трансмазнините в кръвта променя сериозно вискозитета й и я сгъстява. В резутат, от една страна се затруднява работата на сърцето, което трябва да работи много по-усърдно, за да подсигури кръвообращението. От друга страна, се стига до повишаване на кръвното налягане, което при редовна консумация на маргарин може да се превърне в хроничен проблем.
 
Насищането на кръвта с трансмазнини води до повишаван на лошия холестерол (LDL). В допълнение се намалява концетрацията на добрия холестерол (HDL). В комбинация с високото кръвно налягане, хроничните проблеми с липидния профил са основна причина за животозастрашаващи сърдечносъдови заболявания.
 
В състава на маргарина се отчита нездравословно отношение между омега-6 и омега-3 ненаситените мастните киселини като балансът е изнесен към преобладаване на омега-6 киселините. Макар и много полезни при правилен и дозиран прием, това съотношение между ненаситените мастни киселини може да отключи остри възпалителни процеси в организма или да влоши изявите на редица хронични заболявания.

Още за вредите от маргарина може да прочетете в Puls.bg 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase