Снимка: unsplash

Червеното цвекло е сочено като един от най-полезните зеленчуци. Това е неопровержим факт, заради който цвеклото заслужава специално внимание и по-често присъствие на трапезата.

Но е важно консумацията на червено цвекло да е с мярка и да не се прекалява с количеството и честотата на употребата му, защото то носи и рискове за здравето.

Кои са полезните свойства на цвеклото?

  • Бори се с рака и участва активно в превенцията му
  • Намалява риска от сърдечносъдови заболявания
  • Стимулира здравето на очите
  • Увеличава издръжливостта и повишава енергията
  • Намалява риска от възникване на деменция
  • Регулира перисталтиката и се бори със запека

Кои са рисковете за здравето от червеното цвекло?

Улеснява образуването на камъни в бъбреците

Ако прекалявате с цвеклото рискувате да получите камъни в бъбреците. Този зеленчук е с високо съдържание на оксалати, които могат да образуват кристали и да допринесат за бързото им формиране в камъни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase