Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Българи разработват софтуер, който улеснява ежедневието на хората, страдащи от диабет. Към момента приложението Android APS се използва успешно от 300 души в света.

Инсулинови писалки, постоянно следене на кръвната захар и внимателно подбиране на дневното меню. Това са само част от неудобствата, с които се сблъскват хората с диабет.

Малката Цвети се е научила да живее с диагнозата си. За да се съсредоточи върху уроците си, вместо върху състоянието си, Цвети използва специално приложение на телефона си.

Системата отчита нивата на кръвната ѝ захар в реално време. Информацията стига до родителите, които от своя страна реагират.

Приложението Android APS (Artificial Pancreas System) или система за изкуствен панкреас е дело на полския учен Милош Козак. Към неговия екип се включват и български програмисти.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

До Момо"-О не, това е ужасно"

8

Анонимен

преди 6 години

Плюй народе ти си! Плюйте по своите с цялата си балканска злоба. Пропаднала "нация".

7

питанката

преди 6 години

каква сензация е това?? става дума за деабетици, които имат инсулинова помпа, а това са "една шепа" късметлии, които имат пари. Инсулиновите помпи и консумативите за тях не са "по здравна каса", а са много скъпи. Затова са само 300 души използващите това приложение. Има подобни приложения, но на висока за българите цена, които не са специално за инсулинови помпи. Здравната каса не заплаща този тип устройства, а би трябвало.

fallback