Reuters
fallback

Ако всеки път, когато очаквате цикъла, се чувствате като балон, потискате страстното желание да не изядете цяла кутия бонбони или да не нагрубите някой без причина, най-вероятно имате изострен предменструален синдром. 40% от жените са подложени на тези неприятни усещания като подуване, емоционални изблици, болки в корема и раздразненост дни преди да се появи менструацията. 

 
Редовните занимания по йога помагат да се регулира този синдром по три начина. С практикуване на определени асани се освобождават ендорфини - хормоните на радостта. Те се произвеждат естествено, когато тялото е в баланс. Второ, централната нервна система се успокоява и се подобрява кръвоснабдяването на репродуктивните органи. Третият фактор е, че йога намалява напрежението и помага на жената да се отпусне и избави от неприятните емоции предизвикани от предменструалния синдром.
 
Най-подходящи упражнения при често срещаните коремни спазми и оток в гърдите са усукванията в легнало положение по гръб.
 
Усукванията стимулират и тонизират вътрешните органи. Дишането по време на изпълнението  им помага на мускулите да се отпуснат и спазмите да се облекчат. Легнете по гръб и оставете ръцете отпуснати на страни на земята. Подвигнете десния крак и го свиите в коляното. Усучете го на ляво. В тази поза е важно раменете да останат на земята и да не се повдигат. Останете в позата за няколко вдишвания и издишвания, за да освободите напрежението. Коляното постепенно ще натежава и ще се отпуска надолу към земята, но това не трябва да ви е цел. Повторете с другия крак. Ако, докато коляното се отпуска, чувствате болки при разтягането в тазобедрените стави или кръста, може да поставите възглавница или блокче под коляното, за да стопирате опъването.
 
Поза Маласана или стоеж в клекнало положение е също поза със болкоуспокояващ кръста ефект. Тя помага и при констипация и облекчава напрежението в слабините. Застанете в права позиция и разтворете краката на нивото на раменете. Обърнете стъпалата навън на 45 градуса. Сгънете коленете настрани и клекнете. Ръцете могат да останат на земята, за да пазите баланс или да ги поставите пред гърдите с длани една към друга. Ключът към правилното изпълнение на позата е да отпуснете кръста, да изправите гърба и да не повдигате петите.
 
Още за ползите на йогата при менструални болки може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 6 години

До Чоко БоковКлати ли се бухалката

7

17

преди 6 години

будизъм ли рекламирате?змии,кандулини и пр.Внимавайте,че може и да я събудите!!!Слава на Бога!

6

Анонимен

преди 6 години

... и начало на болките в ставите и гърба. Мерси много!

fallback