Изследване на западни институти по хранене констатира, че захарта се превръща в зависимост, подобно на наркотичните вещества.
Като рискове от високия прием на веществото със сладък вкус проф. Байкова посочи не само затлъстяването, но и проблеми с инсулина в организма, заради хиперсекрецията, която се опитва да неутрализира глюкозата.
"Захарта не е само проблем на въглехидратната обмяна, а и на мастната, затова трябва да се ограничаваме", категорична бе тя.
Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и новината за открития половин тон яйчен прах, заразен с фипронил, с който са произведени около 12 500 кг. сладолед, който впоследствие е бил изтеглен от пазара.
Запитана какво количество би довело до негативни реакции в човешкия организъм, проф. Байкова отбеляза:
"При децата консумацията на две яйца с подобно съдържание на фипронил би довело да стомашно-чревно неразположение, гадене, повръщане, болки в корема. Количествата на прием трябва да са много големи, за да има повод за паника", разясни експертът, като продължи, че дори да е консумирана 1 топка сладолед от 100 гр. отново не би имало причина за притеснение, тъй като откритият яйчен прах у нас съдържа минимално количество фипронил.
Проф. Донка Байкова коментира и идващите есенни вируси като даде съвети какви храни да консумираме, за да подсилим имунната си система. Тя изброи като най-важни млякото и млечните продукти, както и чистото месо.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
12
Анонимен
преди 6 години"Истинска захар" има единствено в плодовете. Всичко друго е измислица на човека или пълна химия или концентрирана рафинирана захар получена след изкуствен процес. Изхвърлете висчко съдържащо готова рафинирана захар и яжте плодове и няма да имате грижи със захарта.
11
Анонимен
преди 6 годиниА дали производителите и търговците го знаят?
10
Бялата смърт
преди 6 годиниХайде стига с това, "захарта е храна за мозъка". Един грам захар да не близвате в продължение на 10 години, няма да оглупеете. Глюкозата, която отива до мозъка е продукт от всички храни, особено от въглехидратните. Дори да спрете напълно всички въглехидрати и да се храните само с белтъци и мазнини, в рамките на 2-3 дни организмът ви ще влезе в кетоза и пак ще доставя необходимата глюкоза на мозъка.От друга страна, забравете за изкуствените подсладители. Консумирайте истинска захар, но малко.