Снимка: архив, Булфото
fallback

В последните няколко години експертите по хранене алармират, че не трябва да консумираме повече от 25 грама захар на ден. Днес нямаме такъв интензивен енергоразход, за да изгорим приетото количество енергиен източник. Това заяви в "България сутрин" специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Изследване на западни институти по хранене констатира, че захарта се превръща в зависимост, подобно на наркотичните вещества.

Като рискове от високия прием на веществото със сладък вкус проф. Байкова посочи не само затлъстяването, но и проблеми с инсулина в организма, заради хиперсекрецията, която се опитва да неутрализира глюкозата.

"Захарта не е само проблем на въглехидратната обмяна, а и на мастната, затова трябва да се ограничаваме", категорична бе тя.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и новината за открития половин тон яйчен прах, заразен с фипронил, с който са произведени около 12 500 кг. сладолед, който впоследствие е бил изтеглен от пазара.

Запитана какво количество би довело до негативни реакции в човешкия организъм, проф. Байкова отбеляза:

"При децата консумацията на две яйца с подобно съдържание на фипронил би довело да стомашно-чревно неразположение, гадене, повръщане, болки в корема. Количествата на прием трябва да са много големи, за да има повод за паника", разясни експертът, като продължи, че дори да е консумирана 1 топка сладолед от 100 гр. отново не би имало причина за притеснение, тъй като откритият яйчен прах у нас съдържа минимално количество фипронил.

Проф. Донка Байкова коментира и идващите есенни вируси като даде съвети какви храни да консумираме, за да подсилим имунната си система. Тя изброи като най-важни млякото и млечните продукти, както и чистото месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

"Истинска захар" има единствено в плодовете. Всичко друго е измислица на човека или пълна химия или концентрирана рафинирана захар получена след изкуствен процес. Изхвърлете висчко съдържащо готова рафинирана захар и яжте плодове и няма да имате грижи със захарта.

11

Анонимен

преди 6 години

А дали производителите и търговците го знаят?

10

Бялата смърт

преди 6 години

Хайде стига с това, "захарта е храна за мозъка". Един грам захар да не близвате в продължение на 10 години, няма да оглупеете. Глюкозата, която отива до мозъка е продукт от всички храни, особено от въглехидратните. Дори да спрете напълно всички въглехидрати и да се храните само с белтъци и мазнини, в рамките на 2-3 дни организмът ви ще влезе в кетоза и пак ще доставя необходимата глюкоза на мозъка.От друга страна, забравете за изкуствените подсладители. Консумирайте истинска захар, но малко.

fallback