Reuters

Слънчевите лъчи, които достигат до земната повърхност, включват в състава си и УВ-лъчи. Най-общо те се разделят на UVA, UVB и UVC. Те имат редица ефекти върху организма, някои от които и неблагоприятни: 

UVA-лъчите предизвикват остаряване на кожата, образуване на бръчки, развитие на кожни новообразувания, като меланом. Тези лъчи почти безпрепятствено достигат до земната повърхност, преминавайки през озоновия слой на атмосферата. Те оказват съществен ефект върху кожата при излагането на слънце. Под въздействие на UVA лъчите в кожата се синтезира меланин, който е отговорен за изграждането на тена.
 
UVB-лъчите също могат да бъдат опасни, тъй като предизвикват изгаряния на кожата, развитие на катаракта, повлияват имунната система. Те също така се свързват с образуването на кожен рак. Счита се, че рискът от развитие на малигнен меланом (най-опасната форма на кожен рак) се асоциира с кожните изгаряния, които човек получава още в ранните години от живота. Ето защо е изключително важно предпазването на детската кожа от вредното въздействие на УВ-лъчите. По-голямата част от UVB-лъчите не могат да преминат през озоновия слой, но другата част успяват да достигнат до земната повърхност.
 
Най-застрашени са децата, които:
 
Имат множество бенки по кожата (или кожата, на чиито родители има повишена склонност към образуване на бенки).
 
Имат много светла коса и очи.
 
Имат фамилна анамнеза за рак на кожата, особено за малигнен меланом.
 
При тези деца родителите трябва да бъдат особено педантични и внимателни по отношение на защитата на кожата от действието на ултравиолетовите лъчи. Съдържанието на UV-лъчи в слънчевата светлина варира в зависимост от сезона и локацията. UV-лъчите са най-силни през летните месеци, както и на места, близки до Екватора. Там озоновият слой е най-тънък, което позволява на UV-лъчите в по-голяма степен да достигат до земната повърхност. Затова на тези места е необходимо използването и на по-силна слънцезащитна козметика.
 
Oще за влиянието на вредните слънчеви лъчи върху кожата на децата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase