Снимка: архив, Булфото

Възрастовата граница на онкологичните заболявания на уши, нос и гърло пада коварно. Все по-млади хора отиват към случаи, които вече не са лечими. Това коментира в Русе проф. Иван Ценев - консултант по оториноларингология и един от най-добрите специалисти, извършил за първи път в България кохлеарна имплантация.

Той даде пример, че наскоро е имал случай с карцином на ларинкса и карциноматоза на белия дроб и допълни, че пациентът е пушач и употребява алкохол, които са двата основни фактора.

По думите му българинът страда и от социално значими болести.  "Дълги години не бях виждал туберколоза на ларинкс и на околоносни кухини", каза проф. Ценев.

Началникът на отделение "Ушно-носно-гърлени болести" към Университетската болница в Русе д-р Огнян Лечев обясни, че в последните години изключително много се е увеличил броят на хората с онкологични заболявания на ларинкса.

Причина за това е чистотата на въздуха и тютюнопушенето. 

"Имаме възможност години назад да наблюдаваме заболеваемостта в Русе. Направи ми впечатление, че в последните 10 години има голям скок на онкологичните заболявания на горни дихателни пътища. В началото на 90-те години на месец един-два пъти се откриваха пациенти с онкологични заболявания, а сега два пъти седмично правим биопсии за доказване на онкологичното заболяване", обясни д-р Лечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase