Reuters
fallback

Много родители не знаят колко често да хранят бебето след изписването от болницата. Ето какво съветва специалистът Ася Демирева: 

Когато бебето ви се роди, то има нужда от съвсем малко количество коластра. Около 5 мл на хранене в първите ден-два. В последствие нуждите му нарастват и организмът на майката реагира, заменяйки коластрата с преходно мляко. Със сигурност обаче, голяма част от бебетата НЕ изяждат по 100 мл на хранене на 10-ия ден от раждането си. Всъщност, според изследвания, правени от д-р Питър Хартман, бебетата между 1 и 6 месеца поемат средно по 70 мл на хранене, разпределени в 10-ина, а понякога и повече, хранения за 24 часа. Което, ако направим простичка сметка, ще рече, че бебоците се хранят на около 2-2,5 часа, считано от началото на кърменето. Ако добавим, че в началото едно хранене може да продължава между 20 и 50 минути, значи съвсем спокойно около час и малко, след като бебето е яло, може да е гладно отново. Дори, когато става въпрос за новородено бебе, това е задължително да се случва. Да го оставяме да спи колкото си иска през първия месец не е най-доброто решение, особено ако мъничето е с по-ниско тегло или по-силна жълтеница. По същия начин се процедира и през нощта. Стомахът на бебето няма нужда от „почивка“. Погледнато реално и вашият стомах не почива нощем. 
 
Най-разпространената практика е да се храни бебето, когато се разплаче. Това обаче, е късен признак за глад. Имаме ли плачещо човече, значи храненето е закъсняло с поне 20 минути, ако не и повече. Затова е важно да наблюдавате бебчо:
 
Когато бебето ви спи, то не е неподвижно. Често мърда главичка, променя положението на ръцете си, примлясква с езиче, прави физиономии. Така или иначе в първите ви дни заедно наблюдението е едно от основните ви занимания. Когато въртенето на главата и примляскването зачестят – т.е. започнат да се случват веднъж на 4-3-2 минути, тогава е време да вдигнете бебето от легълцето му и да започнете да сменяте пелената. Това ще го разсъни, но то няма да е гневно. Ще изчака да приключите с всички процедури по тоалета му, като към края упорито ще търси да засуче ръчичките си и ще можете спокойно да го поставите на гърда. 
 
Признаците за глад се групират по следния начин
 
Ранна фаза 
Бебето суче устните си; примлясква; отваря и затваря уста
 
Активна фаза
Бебето търси и опитва да засуче всичко, което е пред устата му – блузата на човека, който го носи, ръката му...; опитва се да се позиционира за кърмене – свива тялото си и се „навежда“ (което изглежда като мятане) на една страна; бута с ръчички, търсейки зърното; усилва се слюнчната му секреция (тя се активира след 2-ия месец).
 
Още съвети за кърмене може да намерите в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback