Reuters
Неда Дойчинова вече над 10 години е част от онази група от обществото, за които родителството е преследвана мечта. Това са млади, здрави и влюбени двойки, страдащи и борещи се за дете. Ето какво разказва майката пред Puls.bg за сдружение "Зачатие" и неговите цели. 
 
Неда, как се случиха сдружение „Зачатие“ и сайтът zachatie.org?
 
Някога, не чак толкова отдавна - преди около 15-тина години - по темата стерилитет беше доста по-трудно да се говори, отколкото сега. Обществото ни някак не беше толкова узряло, за да позволи на хората със стерилитет открито да споделят за проблема си. Дори медицинските центрове, специализирани в тази сфера, се брояха на пръсти. Информацията, от която имаха нужда двойките със затруднения при забременяването не беше толкова много и толкова лесно достъпна. Случайността събира в интернет пространството една група интелигентни и решителни хора, които осъзнават необходимостта от събиране на цялата достъпна информация на едно място. Така се ражда идеята за създаването на сайта zachatie.org. Той е създаден и се поддържа години наред с безвъзмездната помощ на доброволци. Преведени са на български език стотици статии. Създадена е богата библиотека с много и ценна информация. Дискусионните форуми към сайта zachatie.org се превръщат в място, където всеки може да сподели своя проблем, да потърси и да получи съвет и подкрепа. В този форум много жени са срещнали свои “духовни сестри”, създадени са ценни семейни приятелства, които продължават през годините. Сайтът става най-големият български информационен портал за стерилитет.
 
Държавата тогава не оказваше никаква подкрепа за хората със стерилитет. Така се роди идеята за създаване на сдружението. “Зачатие” е първата и единствена официално регистрирана пациентска организация на хора с репродуктивни проблеми у нас. От самото си създаване през 2004 г. до днес “Зачатие” участва в множество инициативи, целящи промяна на ситуацията именно в посока тези двойки да не се чувстват ненужни на държавата си, а да получават помощ и подкрепа от нея. Постигнати са доста успехи, включително и законодателни промени в подкрепа на лекуващите се от безплодие. Най-големият ни успех, разбира се, е създаването на Център Фонд „Асистирана репродукция“, благодарение на който хората получават финансова помощ за лечение чрез инвитро процедури. Не може да не споменем и извоюваните от нас промени в Кодекса на труда, които защитават жените, преминаващи през интензивния етап на своето лечение. Сдружението провежда ежегодно и други мероприятия – дарителската кампания “Коледно желание” и мащабното информационно събитие Ден на Репродуктивното Здраве.
 
Какво представлява Денят на репродуктивното здраве?
 
Денят на репродуктивното здраве е една уникална инициатива, организирана от сдружение “Зачатие”. Провежда се всяка година в различен регион на страната ни. Идеята е на едно място да се срещнат лекари, ембриолози и специалисти по репродуктивно здраве с пациенти от избрания регион. Тази среща се провежда в неформална среда, всеки пациент може да се консултира с колкото пожелае от присъстващите специалисти. Дискутира се неофициално и свободно по различни теми, свързани с диагностика, лечение и превенция на стерилитета. Провеждат се информационни сесии, групови беседи. Представителите на различни медицински центрове отделят от своето време напълно безвъзмездно и всички консултации са абсолютно безплатни за нуждаещите се.
 
Какво да очакват посетителите на „Морското казино“ в Бургас на 10 юни т.г.?
 
Тази година е 12-тото поред издание на Деня на репродуктивното здраве под мотото “Нови хоризонти към мечтаното дете”. Както всяка година, така и този път посетителите в Бургас ще чуят презентации от водещи лекари за най-новите методи при лечението на стерилитет. Ще могат да зададат конкретни въпроси и да се включат в групови дискусии по актуални проблеми. Ще имат възможност да разгледат информационните щандове на клиниките, както и да направят безплатни индивидуални консултации с избрани от тях специалисти. До този момент присъствие в Бургас са потвърдили представители на повече от 12 клиники по репродуктивна медицина.
 
Цялото интервю с Неда Дойчинова може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase