Reuters

Защо бременните са разположени към гингивит и колко често трябва да посещават зъболекарския кабинет докато износват плода, коментира д-р Цветелина Дучева. Тя ще бъде един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/ Sofia Event Center). 

Д-р Цветелина Дучева се дипломира като лекар по дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицинския университет в София.

Част е от екипа на Дентална клиника „Д-р Петър Дучев“, където завежда детския прием.  Тя е специалист в микроинвазивно лечение на деца и подрастващи. Има множество международни специализации и следдипломни обучения, свързани с лечението на деца под наркоза.
Член е на International Association of Paediatric Dentistry (IAPD), лектор е в училище за бременни и родители, както и на специализирани български и международни конференции, свързани с детското орално здраве.
 
Децата са нейната слабост, а профилактиката и здравето на детските зъби са в основата на професионалните и интереси.
 
Д-р Дучева, трябва ли да мислим за среща със зъболекар, щом разберем за бременността? Защо?
 
За мен като тесен специалист, работещ с деца и бременни, редовните срещи със зъболекаря трябва да се организират независимо от това дали планираме да имаме бебе или то вече е родено.
 
Добрата орална хигиена, здравите зъби и липсата на инфекция в устата (кариеси, зъбен камък, силно разрушени зъби и корени), както при бременната, така и при най-близките членове на семейството, са основополагащи за здравето на детето, когато то се роди. Това е свързано с факта, че детето се ражда абсолютно стерилно, неговата уста, черва, кожа трябва да се населят от полезните и жизненоважни микроорганизми. А откъде ще дойдат те? Разбира се, от мама, тати, баба, дядо, сестричката или братчето. Тоест от хората, които са в пряк контакт с детето, като населяването на всички тези повърхности става по въздушно-капков път или чрез директен контакт.
 
Затова и съществува традицията в нашите семейства, детето да не се извежда или да е сред чужди хора преди 40-тия  ден след раждането. За да може да стане първичната „инвазия“ и „заселване“ на семейните микроорганизми в устата и храносмилателния му тракт.
 
Затова наличието на „недоброжелателни“ микроорганизми, които са в изобилие по повърхността на зъбния камък, силно разрушени зъби и корени са в противовес с идеята за здраве на детето. Изводът е, че нашето орално здраве до голяма степен определя оралното здраве на нашето дете.
 
Има много международни изследвания, разкриващи връзката между кариозното съзъбие на родителите и множествения кариес при техните деца. Защото кариесът се разглежда и като най-разпространеното многофакторно инфекциозно заболяване в световен мащаб, което не се влияе от пол, социален статус или етническа принадлежност. Затова срещата с нас стоматолозите е задължителна преди, по време и след бременността.
 
Кога през бременността е най-удачно да планираме среща при зъболекар?
 
Ако разделим бременността на 3 триместъра, по време на първия (1-3 месец) намесата и работата на стоматолога обикновено са при оплаквания или проблеми от зъбен произход. Идеята е да се сформира плацентата и да има стабилен зародишен сак.
 
През втори триместър (4 до 7 месец) това, което обикновено правим, е почистване на зъбен камък, подмяна на стари възстановявания, лечения на зъби и венци в рамките на разумното при задължителното ползване на упойка. 
 
Има специална група местните анестетици без адренелин, които се ползват по време на бременността и те по никакъв начин не се отразяват на плода. Поставят се локално, около зъба, който се работи, не попадат в общото кръвообращение и се дезактивират в рамките на 1 - 1 ½ ч. 
 
Позата на бременната и продължителността на лечението трябва да са съобразени с гестационната седмица. През третия триместър ( 7-9 месец) отново се намесваме само при спешни състояния или за хигиена на съзъбието и венците.
 
Още за гингивита при бременните може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase