Архив: Булфото
fallback

Десетмесечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това е първият смъртен случай от морбили в България, уточняват от ведомството.

Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта са информирали от РЗИ-Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие.

Oще по темата

В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация, е починало в ранните часове.

В периода 17.03-7.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни; един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат.

Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област - става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Алтерниращ веганист

преди 7 години

Ей ама не се разбра, значи, обясних ти преди две седмици... Турските ваксини не бяха отровни - те бяха произведени по всички изисквания на СЗО, но москов беше подхлъзнат (а си и беше mъno парче) да приеме бартера без да бъдат направени всичките административни стъпки. Капана щракна, бойко грейна като слънце а републиканския блок отиде в историята.

25

Трол

преди 7 години

Последните години много правителства и медии се заеха с тези ваксини като борба на живот и смърт. Политиците за 28г. доказаха, че не им пука за хората, Москов даже лъсна с далаверите си с отровните турски ваксини, а вие ограничените ваксъри продължавате да ме убеждавате, че на някой му пука за здравето на вашите деца?! Ха ха ха, всичко е пари, пари и пак пари. Дори когато ви инвалидизират детето отново ще изкарват пари от вас, защото никой не поема отговорност за лечението на детето ви.

24

Трол

преди 7 години

И все пак господа привърженици на ваксините, прочетете им съдържанието. Листовките ги има и в нета. Цял коктейл от Менделеевата таблица. Аз се съмнявам, че шанса да се разболее детето от някоя болест е по- висок от опасността то да се увреди от тая химия и ГМО. А колко хубавци като вас ги има, които са си пратили децата в инвалидна количка. Интересно защо трябва да боцкат бебетата още след раждането? И защо е тая *** пропаганда?

fallback