Снимка: архив, Reuters
fallback

Между 3 и 5 ядения на ден препоръчват диетолозите за ефективно, но най-вече здравословно отслабване. Това коментираха диетологът Огнян Симеонов и проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи пред Bulgaria ON AIR.

"Аз смятам, че сутрин една закуска на един мъж би било добре да са два домата, една филийка или две пълнозърнест хляб, плочка сирене, едно две яйца и една шепа маслини. Той ще се наяде, ще му е хубаво и на следващия ден ще е загубил от собственото си тегло", обясни Симеонов.

Ако менюто включва месо, то то не трябва да е повече от 100-120 грама, гарнирано с хубава салата между 700 и 800 грама.

"Количествата на зеленчуците, количеството на зеленчуковите супи трябва да е голямо - те дават обем. Те дават насищане без да дават калории и това е принципът на здравословното отслабване", посочи от своя страна проф. Стефка Петрова.

Двамата гости коментираха и случая на 36-годишната Иман Ахмед Абдулати, която преди месец тежеше рекордните 500 килограма, но след успешно проведена диета е смъкнала до 380 килограма.

В така подадената информация обаче има един подвеждащ момент, подчерта Огнян Симеонов, и той е, че човек не сваля от мазнините си 100 кг., а сваля предимно вода. "Аз вчера направих един експеримент. Една малка плюшена играчка, която на кантара показва 50 грама, когато я напоих с вода, тя стана 300 грама. Когато я изцедих хубаво и я сложих на кантара, тя показа 150 грама", коментира той.

Проф. Петрова допълни, че механизмът, който води до намаляване на теглото, но и до неговото задържане, е промяната в хранителното поведение.

"Това не става за ден, за два. Има драстични диети, има начини, по които може човек много бързо да свали килограми, но след това те се възстановяват. Така че може да се намали особено в началото бързо теглото. Но, за да го задържиш, трябва да си промениш хранителното поведение", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

правете повече секс и ще сте слаби.

13

Анонимен

преди 7 години

На тия цени,яжте вие!

12

Анонимен

преди 7 години

Много са дразнещи тези реклами,покриващи статията и не мога дори да ги спра....отвратително!

fallback