Снимка: Ансамбъл "Пламъче"

Общ преглед

С голям концерт на 4 март 2017 г. в зала 1 на НДК ансамбъл "Пламъче" отпразнува 10 години от създаването си. Датата отбелязва денят на първата репетиция на ансамбъла.  Танцовият спектакъл, разказващ за българската обредност, традиции и незабравими детски игри, бе представен от близо 200 деца, на възраст между 5 и 18 години.

Тематичните танци пресъздадоха ритуали свързани със Сирни Заговезни, Тодоровден, Благовещение и Лазаровден, информират от ансамбъла. 

Най-малките представиха своя версия на любимите на всички поколения "сляпа баба" и гоненица. В края на програмата беше направена и премиера на танца "Крайдунавска приказка", създаден от проф. Кирил Дженев, предоставен от Фолклорен ансамбъл "Тракия".

"Вече десет години се стараем да учим децата на българщина, на уважение към културното ни наследство, на любов към изкуството", коментира Ивайло Първанов, създател и ръководител на ансамбъл "Пламъче".

"В същото време обаче нашите танцьори разбират какво е екипна работа, създават трайни приятелства и развиват чисто човешки качества, необходими не само за сцената, но и за живота. Именно това ни мотивира да вървим напред", допълва той.

Ансамбъл "Пламъче" е създаден през 2007 година и вече 10 години издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Съставът работи с екип от специалисти – хореографи, етнолози, педагози и музиканти.

Ансамбълът прилага специално разработена програма за обучение, съобразена с възрастта на децата и базирана на спецификите на българските народни танци.

От 2011 г. започва да представя България на международна сцена, а от 2014 г. – е представителен танцов ансамбъл на България за ЦИОФФ (CIOFF) България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар