Източник: Reuters, архив
fallback

Решението дали да се държи хляб в хладилника зависи от предпочитания начин, по който той се консумира – пресен или препечен. 

В хладилник, хляба се запазва годен по-дълго време. Но съхраняван по този начин, той губи някои свои вкусови свойства и не се усеща като пресен. Причината за това e свързана с полизахаридните молекули, изграждащи нишестето или скорбялата в хлебното брашно. 
 
При стандартни условия, тези молекули са подредени в стегната, организирана структура. За приготването на тестото, обаче, се прибавя вода, което отслабва химичните връзки поддържащи тази структура. Топлината при печене води до допълнително дестабилизиране. На това се дължи пухкавия и мек вид на прясно изпечения хляб.
 
С течение на времето, молекулите на нишестето възвръщат здравината на връзките си, което кара хляба да се стяга и втърдява. Ниските температури в хладилника ускоряват този процес на втвърдяване. Поради това, хляба държан на стайна температура е по-вкусен и мек.
 
Но извън хладилника, поради съдържащата се вода в хляба, той може да плесеняса много по-бързо. Това най-често се причинява от широко разпространен нишковиден гъбичен вид Rhizopus stolonifer. При наличие на дори минимални количества плесен върху хляба, той не бива да се консумира – наличните черни, сивкави или цветни налепи, които се разпознават като мухъл, са всъщност само плодните тела на гъбичката. Под повърхността на хляба се намира същинския мицел на гъбата.
 
Плесенната гъбичка е способна на опортюнистични инфекции, познати като зигомикози. Те засягат стомашно-чревния тракт или кожата и могат да доведат до редица разстройства и инфекциозни състояния при тях.
 
Ако хляба се консумира за период по-дълъг от 48 часа, за предотвратяване на мухлясване се съветва съхранението му в хладилник. Макар да е осезаемо по-твърд и безвкусен, това може да се поправи: в микровълнова печка или тостер, скорбялните структури бързо се отпускат и отново придават мека, пухкава текстура на хляба, пише Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 7 години

Драги т. нар. "журналисти", пише се 'скорбелни', а не 'скорбялни'.

5

Анонимен

преди 7 години

"Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?Как се възвръща после вкуса на изстудения хляб?"Джурнаглистите от "екипът" на Пуис точка бгъ така и не е отговорил. И освен хляба не знае къде се туря пълен член.

4

Анонимен

преди 7 години

Днешния хляб няма нищо общо с оня който купувахме едно време от кварталната фурна.Супер пухкав и като постои не изсъхва като сухар а се оцветява в жълто,розово,оранжево и мирише странно.За сметка на това киселото мляко може да издържи една година.Това са постиженията на химията.

fallback