Източник: Reuters, архив

Фрактурите на бедрената шийка съставляват около 50 % от фрактурите в областта на тазобедрената става. Техният брой непрекъснато се увеличава, заедно с увеличаващата се продължителност на живота в наши дни. 

Тези фрактури са източник на повишено внимание, поради високия риск от развитието на аваскуларна некроза на бедрената глава след възникването им. За разлика от пертрохантерните фрактури, фрактурите на бедрената шийка са разположени вътреставно.
 
Механизъм на получаване
 
Фрактурите на бедрената шийка рядко се срещат при пациенти под 60-годишна възраст, като броят на младите пациенти с този вид счупвания е около 2-5% общия брой. Те се характеризират с висока енергия на травмата, като пътнотранспортни произшествия, падане с висока скорост и директни сблъсъци по време на спорт и др.
 
Нискоенергийните фрактури, като падане от собствен ръст, са характерни за по-възрастните пациенти с остеопоротично изменена кост, по-често жени. Най-често падането е върху областта на големия трохантер (най-изпъкналата точка в страничната част на бедрото), като силата на удара се пренася върху бедрената шийка. В някои случаи е възможно бедрената шийка да се счупи при рязко външно завъртане (външна ротация) на крака, като тогава тазобедрената капсула и връзки се опъват, а шийката се завърта около фиксираната тазобедрена глава, водещо до възникване на фрактура.
 
Не на последно място, бедрената шийка е регион на стрес фрактури, които възникват в резултат от повтарящи се циклични натоварвания, които в даден момент надвишават здравината на костта и водят до нейното счупване.
 
Клинична картина
 
Водещ симптом е болката в областта на тазобедрената става, която често ирадиира (излъчва се) в ингвиналната гънка. Увреденият крайник е скъсен и завъртян навън, като тази деформация е по-малко изразена в сравнение със същата при пертрохантерните фрактури.
 
Налице е „симптом на закованата пета“ - невъзможност от легнало положение пациентът да вдигне увредения крайник от пода или леглото.
 
Клиничната картина може да бъде особено заблуждаваща при неразместените и най-вече вклинени фрактури. При тях болният ходи самостоятелно, като накуцва болезнено. Оплаква се от болки в глутеалната област. При изследвания на ставата се установява слаба болезненост, но обемът движения е запазен в значителна степен. Може да се установи лек мускулен спазъм при опит за отвеждане на крайника в страни. Тези фрактури трябва да се имат предвид и да се различават от...
 
За диагностига и лечение на този тип фрактури, прочетете в пълния текст на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase