Източник: Reuters, архив

Шокът е остро животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с дифузно намаление в доставката на кислород и хранителни метаболитни продукти до клетките. Крайният резултат е тъканна хипоперфузия, което в последствие води до развитие на обратими клетъчни промени, понижено кръвоснабдяване на жизненоважните органи - перфузия. Липсата на медицинска намеса води до трайни, необратими, промени и до развитие на клинична и биологична смърт. 

Обикновено шок се развива след масивна травма, съпроводена с кръвоизлив, при структурно увреждане на гръдния кош и корема, при масивни изгаряния, удавяне, масивна алергична реакция и други. Възможно е развитието на шок при хронични болни от сърдечни и белодробни заболявания, например развитие на кардиогенен шок след прекараване на обширен миокарден инфаркт. 

Какви видове шок съществуват?

Клиничната класификация на шок се появява още през далечната 1972 г. от Хиншоу и Кокс, която намира приложение и до днес. Според тях основните видове шок са хиповолемичен, кардиогенен, обструктивен, дистрибутивен и ендокринен шок.

Повече за шока и различните му видове четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase