Снимка: Reuters

Марихуаната, която се разпространява в България в момента, е с различен състав от тази преди години. В същото време употребата и у нас добива почти епидемични размери, обяви доц. Васил Атанасов от най-голямата у нас специализирана токсикологична лаборатория - на Военномедицинската академия в София, цитиран от БТА.

Той обясни, че по по данни на Агенция Митници и на специализирания институт на МВР марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество.

Още по темата

"Ако в миналите години съдържанието на това активно вещество в марихуаната варираше до 2 процента, в момента разпространяваната марихуана е със съдържание на активното вещество 20-25-27 процента", каза доц. Атанасов.

Той допълни, че това са специално селектирани сортове: "Дори се подозира, че са ГМО-сортове, които се отглеждат и разпространяват за психоактивни цели".

Експертът обясни, че човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество. "Не всеки мозък може да издържи на такова напрежение, образно казано", каза още доцентът.

Експертите отчитат и ръст на употребата на амфетамини. Регистрира се и скок на постъпилите по спешност в болница след употребата на марихуана със симптоми на остра интоксикация.

Според доцент Атанасов амфетамините много често са приготвяни в гаражни условия, с много токсични, съпътстващи вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозно отравяне.

С епизодична честота е употребата на така наречената дизайнерска дрога.

Новите вещества са в различни групи, но за България те като че са са от определен вид. "Най-често са разпространявани като чай или билки, от които се правят цигари и се пушат", каза той. Според него това са вещества с неизяснени ефекти, с неизяснено въздействие върху организма.

Приготвят се с подръчни средства с неизвестна доза и често ефектите са драматични, свързани със загуба на създание и кома - изключително тежки интоксикации. Те са епизодични и се разпространяват сред ученици от средните училища.

Експертът призова за спешни промени в законодателството, които да контролират дрогираните шофьори.

"През последната година бележат ръст шофьорите употребяващи марихуана и управляващи моторни превозни средства. В повечето случаи отчитаме комбинирана употреба на наркотични вещества - най-често марихуана с алкохол, марихуана с амфетамини, или марихуана с кокаин", каза доц. Васил Атанасов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase