Източник: Reuters, архив

Хроничният панкреатит е заболяване, при което има възпалителен процес в панкреаса от дълго време или възпалението на задстомашната жлеза се появява периодично. Постепенно това хронично възпаление води до фиброза на жлезата, т.е. нормалната тъкан, която произвежда ензими и хормони, се замества със съединителна, която не е функционална. По този начин органът губи основните си функции и се разстройват редица процеси, зависещи от ензимите и хормоните.

Като една от основните причини за хроничния панкреатит се смята алкохолът. Около 80% от засегнатите са дългогодишни консуматори на алкохол. Има хора, които въпреки малките количества алкохол, които употребяват, се разболяват от хроничен панкреатит, тъй като имат ниска толерантност към спиртните напитки. Употребата на алкохол в много от случаите е причина и за острия панкреатит.
 
Друг фактор, който все още се проучва, е тютюнопушенето. Генетичните мутации са отговорни за развитието на хроничен панкреатит в детска възраст. Тези променени гени могат да се предават и в потомството. Определени медикаменти или нарушаване на обмяната на веществата също могат да окажат въздействие върху панкреаса и да спомогнат за появата на болестта.
 
Автоимунно заболяване също не е изключено като възможен причинител. При него имунната система не може да разпознае панкреаса като собствен орган и го атакува с антитела.
 
Тесният панкреатичен канал (каналът, през който минава сокът от задстомашната жлеза и се излива в дванадесетопръстника), блокирането му от жлъчен камък или кистична фиброза също са потенциални причинители на заболяването. При някои болни не може да се установи причината за появата на хроничен панкреатит.
 
Продължението на темата за хроничния панкреатит четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase