Снимка: Архив, Reuters
fallback

Австралийски учени предупредиха, че консумацията дори и само на една чаша вино на ден може да ни убие и че малките количества алкохол никак не са безвредни, както се твърдеше досега, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Екипът на проф. Питър Кистлър от болницата "Алфред" в Мелбърн анализирал медицинските данни на 900 хиляди души. От тях проличало, че дори изпиването дневно на 140 милилитра вино с алкохолно съдържание 12 процента и на 340 милилитра бира с 5 процента алкохолно съдържание води до опасни последици за сърцето.

Поетите редовно дори и малки дози алкохол предизвикват тъй наречената атриална фибрилация - сърдечен ритъм извън нормите. Това състояние касае около 1 милион британци и е присъщо за 7 процента от населението на Обединеното Кралство на възраст над 65 години.

Експертите от дълго време предупреждаваха, че злоупотребата с алкохол може да доведе до атриална фибрилация. Но сега австралийските учени доказаха, че и малки дози питиета, приемани редовно, могат да я предизвикат.

Екипът на проф. Кистлър проследил метаданните в период от 12 години. Изводът е, че редовното пиене е много опасно, независимо от това за какви количества става дума.

Учените са на мнение ,че причина за това неблагоприятно въздействие на алкохола е способността му да променя електрическите сигнали, регулиращи свиването на сърдечния мускул.
Алкохолът си въздейства и с автономната нервна система, която контролира честотата на пулса и на дишането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Бойчо

преди 5 години

И една чаша вино на ден е вредна - глупости та чак на търкалета. Дядо ми доживя до 98 год и от малък е пиел вино. Беше здрав като канара и никога не е ходил на лекар.

47

Алекс

преди 7 години

От кога разправям че виното е вредно?! Само ракия и уиски, ще ми се лигавят тука с половин чаша вино и детски бирички. :)А алкохола не е и 1/10 толкова вреден (стига да не освинваш през вечер де) колкото липсата на движение и стреса. Дядо ми до 102 живя човека с чашка на всяко ядене и почти до края ми свиваше ребрата при прегръдка. Само дето часовник нямаха, и 7 дни в седмицата беше по полето. Такива ми ти работи с алкохола...

46

Знаещ

преди 7 години

До АнонименТези австралийски учени да не се бъркат в ендокринологията на българина.Като нямат необходимите ензими да разграждат алкохола, да не пият.

fallback