Източник: Puls.bg

Около 70% от всички новорегистрирани лекарства в следващите 5 години ще бъдат таргетни терапии, а ръстът на инвестициите в областта се очаква да бъде 35 на сто за същия период. У нас обаче има какво още да се желае по отношение на достъпа до иновативни препарати.

Около това обединиха мнението си участниците в Третата конференция по персонализирана медицина, която се проведе днес в София. 

Липсата на електронно здравеопазване в България, от което са част и електронните досиета на пациентите, е сериозна пречка пред развитието на персонализираната медицина в страната. 
 
„Въвеждането на интегрираната здравна система у нас и електронните здравни досиета, както и изготвянето на регистрите на заболяванията, са първите стъпки, без които няма как да се докаже здравен резултат“, категорична е д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на "Амджен" и президент на Американската търговска камара в България. 
 
По думите и около 70% от новите онкологични терапии, които се очаква да влязат в следващите 5 години в клинична употреба, са с потенциал за персонализирана медицина, а Европа върви към доказване, че инвестициите в здраве не са напразни.
 
Все пак, у нас се отчита положителна тенденция в развитието на сектора. България е една от трите страни в Европа, в които фармацевтичната индустрия инвестира най-много пари в клинични проучвания и това е най-голямото ни предимство, посочи Зоя Паунова, председателят на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPharM) и изпълнителен директор на "Астра Зенека“ България.
 
70 на сто от разходите на бизнеса у нас се инвестират именно в изпитването на нови лекарствени молекули. Това са около 450 млн. лева, допълни тя. 
 
Страната ни е поставена в дъното на класацията за достъпност до здравеопазване и нови здравни технологии, изтъкна тя. Данните от последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показва, че в периода 2009 г. - 2015г.  в България не се отчита сериозен напредък по отношение на достъпността. Заедно с нас на последните места попадат още Кипър, Гърция и Румъния. 
 
Още за персонализираната медицина можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase