Снимка: Reuters, архив
fallback

Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни, заяви Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените полски яйца, задължително да си направят изследване.

Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.

Oще по темата

"В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми", допълни той пред Нова тв.

По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.

Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура.

"Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата", добави експертът.

Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

Яйца като яйца. Кво да кажеме за македонските яйца.

7

Мирослав

преди 7 години

Гледам я вчера една госпожа от РЗИ ли беше от кое не стана ясно. 100 пъти я питаха каква е опаковката за да знаят хората дали са купили или яли от тези яйца, само се усмихваше и казваше номерата на яйцата... Аз ако съм ги изял вече или съм баба на 75г как да видя номерата в сайта на телевизията или агенцията по храните? Голямо прикриване на фирмата вносител, голямо нещо! Толкова ли няма български яйца, та ядем вносни заразени ***?

6

Блатен тъжник

преди 7 години

Личи си, колко е "специалист"- ефикасно е единствено измиването със слаб разтвор на белина, което НЕ СЕ практикува в домашни условия!Измиването само с топла вода или препарат за съдове не премахва бактериите а само ги разнася.Затова , изключително важен е санитарният контрол!

fallback