Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни, заяви Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА. Той посъветва хората, които са яли от заразените полски яйца, задължително да си направят изследване.
Един от съветите на специалиста е яйцата да се измият добре преди употреба.
"В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми", допълни той пред Нова тв.
По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.
Симптомите при салмонела са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура.
"Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата", добави експертът.
Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
8
Анонимен
преди 7 годиниЯйца като яйца. Кво да кажеме за македонските яйца.
7
Мирослав
преди 7 годиниГледам я вчера една госпожа от РЗИ ли беше от кое не стана ясно. 100 пъти я питаха каква е опаковката за да знаят хората дали са купили или яли от тези яйца, само се усмихваше и казваше номерата на яйцата... Аз ако съм ги изял вече или съм баба на 75г как да видя номерата в сайта на телевизията или агенцията по храните? Голямо прикриване на фирмата вносител, голямо нещо! Толкова ли няма български яйца, та ядем вносни заразени ***?
6
Блатен тъжник
преди 7 годиниЛичи си, колко е "специалист"- ефикасно е единствено измиването със слаб разтвор на белина, което НЕ СЕ практикува в домашни условия!Измиването само с топла вода или препарат за съдове не премахва бактериите а само ги разнася.Затова , изключително важен е санитарният контрол!