Източник: Reuters
По думите на американски изследователи има данни, че консумацията на повече храни, с богато съдържание на полезни мазнини, като ядките, растителните масла и рибата, имат защитни свойства, особено по отношение на развитието на сърдечносъдови заболявания. Те също така са и от полза за абсорбирането на множество витамини и ни засищат...
 
Зехтин
Консумацията на зехтин намалява риска от развитие на сърдечносъдово заболяване, рак и диабет. Оказва се, че различни съединения в зехтина, включително олеиновата киселина, защитават организма на клетъчно ниво като забавят процесите на стареене. 
 
За да се възползваме в най-голяма степен от ползите на зехтина, следва да избираме екстра върджин, при който обработката е най-малка. Мазнините са с високо съдържание на калории, в количеството от една супена лъжица могат да се открият 120 калории. 
 
Риба
Тази храна е с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, които са важни за функцията на мозъка. Тъй като мозъкът се състои предимно от мазнини, се нуждае от тях, за да се поддържа неговото здраве. 
 
Ако се притесняваме за съдържанието на живак, е препоръчително да изберем сьомга, херинга, скумрия, сардини. 
 
Ядки
В една шепа ядки могат да се открият редица хранителни вещества, включително аминокислини, витамин E и ненаситени мазнини. Изследователи твърдят, че консумацията на 30 г ядки дневно се свързва с 50% по-малък риск от диабет, с 30% понижена опасност от сърдечно заболяване и близо 50% намален риск от инсулт. 
 
Още факти за полезни за здравето храни можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase