Снимка: freeimages
fallback

Всички сме чували за глутена, за това че има хора, които страдат от непоносимост към него. Любопитното е, че дори и да не страдате от цьолиакия, но консумирате храни направени от овес, пшеница, ръж, ечемик, някои колбаси и други, също може да изпитате определени неразположения, без дори да подозирате, че е добре да намалите или да спрете консумацията им.

Глутенът е растителен протеин, който се добавя в много храни като сгъстител. Какво се случва с тялото ни, когато ограничим консумацията му?

Подобрява храносмилането

За хората страдащи от цьолиакия, едно от първите облекчения, които настъпват, след като спрат храните съдържащи глутен е по-добро храносмилане. Но дори и да нямате непоносимост към глутен, вие също ще се чувствате много по-добре. Неразположения като диария, запек, подуване на корема, газове, спазми, ще намалеят значително.

По-малко болка

Възпалението и усещането за болка по тялото са другото неразположение, което може да елиминирате, спирайки/намалявайки консумацията на глутенови храни. Болките в ставите ще намалеят или изчезнат напълно, мускулните спазми също, както и главоболието, изтръпването на крайниците.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

наясно

преди 7 години

Дедите ни, онези, които са превзели "непревземаемата" Одринска крепост, са набивали яко "глутен" във вид на бели, дебели, топли "сомуни"."Лорд" Минчев, предполагам предпочита чер хайвер, с безглутенови крекери.

6

балама

преди 7 години

От т.нар.. "цьолиакия" боледуват 0.3% от хората. Т.е 3-*** души на 1000. От тях половината са за лечение. т.е. 1.5 на 1000. Шумът, който се вдига обаче, като за сърдечните болести, от които умират 70% от хората.

5

Анонимен

преди 7 години

Колкото повече глутен има зърното, толкова по-високо качество се води. Безглутеновите хлябове се правят от най-нискокачествените суровини. Факт.

fallback