Снимка: Reuters

Най-новите изследвания показват, че почистващите препарати съдържат високи нива на вредни химикали, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Някои от въпросните химикали допринасят за по-ранна менопауза или пък могат да причинят проблеми с плодовитостта при жените.

Затова ние ви предлагаме няколко начина да си направите домашни и напълно естествени почистващи препарати. Те са ефективни, по-евтини и определено щадят повече здравето ви.

1. Почистващ спрей

Повечето от тях съдържат хлор и белина. Според проучване 15 на сто от случаите на астма при възрастните хора се свързват именно с тези съставки. Направете сами: Използвайте бял оцет, който разтваря мръсотията и изчиства петната. Той е достатъчно нежен, за да може да третирате и по-фини повърхности. Оцетът поема лошите миризми, а когато изсъхне ароматът му изчезва. В бутилка от спрей смесете равни части бял спрей и хладка вода, като след това добавите няколко капки от любимото си етерично масло.

2. Почистващ препарат за фурна

Възможно е препаратът да включва бутан, който може да предизвика главоболие и световъртеж. Друга съставка е моноетаноламина, който раздразва белите дробове. Направете сами: Поръсете сода за хляб върху замърсените места, след това леко напръскайте с вода и оставете да престои за една нощ. Ако на следващия ден все още има петна, поръсете още сода за хляб и напръскайте с малко бял оцет. Оставете сместа да престои 30 минути и след това изчистете.
3. Полиращ препарат за мебели

Обикновено този вид препарати имат приятна миризма, но именно тя може да раздразни гърлото или очите, заради високото съдържание на химикали. Направете си сами: Дървените мебели третирайте с смес, съставена от две части зехтин и една част лимонов сок. Разбийте добре и нанесете върху кърпа. Изчакайте 30 минути и почистете повърхностите с чиста кърпа.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase