Снимка: flickr

Диетологът Огнян Симеонов разкри, че фрешовете, които се смятат за полезни, всъщност могат да спомогнат за напълняването.

"Фрешовете стимулират напълняване, колкото и странно да звучи. Фибрите са спирачният път за навлизане в кръвния поток на захарта, съдържаща се в плодовете. Когато се повдигне рязко кръвната захар, тялото изпада в инсулинен шок, който в защитна реакция започва да произвежда инсулин, за да свали кръвната захар. Когато това се случи, тялото натрупва излишни телесни мазнини като предпазен механизъм", обясни Симеонов пред "Фокус".

По думите му през летния сезон най-добрите напитки са водата и смутитата.

"Много популярни са и фрешовете, но смутитата са в пъти по-подходящи. Предимството на смутито е, че целият плод и фибрите се запазват. Това е в пъти по-полезно за перисталтиката и здравето на човека”, подчерта Симеонов.

Той обясни, че смутито се прави с цели плодове и може да е от един или повече видове – например, един банан, един портокал, една праскова или нарязан пъпеш.

"Слагаме всичко в блендер с малко вода и го разбиваме. При фреша плодът се пуска в машина и се извлича самият сок. Най-доброто си оставя яденето на плода цял”, каза още Огнян Симеонов.

Той обясни и че фрешовете по магазините не са полезни.

"Соковете от масовите машини, в които се слагат готовите изплакнати кори, в тях се съдържат над три различни вида химикал при пренасянето на плодовете. Фрешовете от големите супермаркети не са подходящи за хората”, уточни диетологът.

Според него обаче, ако е направен с обелен плод или плодът е ръчно изцеден, е различно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase