"Надявам се да стане бързо интегрирането в системата. Първоначалните тестове показват, че системата се внедрява сравнително бързо, лесно е да е работи и не са необходими допълнителни обучения на персонала. Най-важното, че е бързо става регистрацията на хората", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в коментар на въведените тестове с пръстов отпечатък в пет болници - четири в София и една в Русе.

"Регистрирането е еднократно и няма значение в коя болница. Самото поставяне на пръста върху устройството, вече те идентифицира ти кой си. Информацията се изпраща веднага към здравната каса. Гарантира се изключително висока степен на защита на личните данни", обясни той.

По думите му отпечатъците не се събират. "Поставянето на пръста върху четеца, генерира код, който доказва, че това е този човек и чрез него човекът става контрольор на системата", посочи д-р Хасърджиев.

Според него контролът трябва да бъде в ръцете на гражданите: "Ако човек не е бил лично при лекаря си и ако не е потвърдил лично, че лекарят му е направил дадена процедура, то здравната каса няма да плаща от името на този пациент. Здравната каса е институция на гражданите и тя се разплаща за дейности, свързани с тях".

Председателят на Националната пациентска организация сподели и другите възможности, които предоставя тази система. Тя позволява пациентите да въведат мобилния си телефон при регистрацията и така ще получават SMS всеки път, когато се извърши някакво плащане от тяхно име.

"Надяваме се така да се намалят течовете в системата. Говорим за т. нар "надписването на пациенти". Болниците отчитат някакви документи,листи и пациенти и здравната каса плаща. Реално тя няма как да разбере бил ли е или не е бил пациентът в болницата. Сега този отпечатък ще доказва, че са извършени процедури. Вече имаме реален контрол в реално време", обясни докторът.

За недоволството на лекарския съюз, относно пръстовия отпечатък, гостът сподели, че те бранят интересите на лекарското съсловие.

"С въвеждане на един такъв контролен механизъм, отговорността пада върху гражданите и нещата са много рискови за това съсловие. Но това не трябва да спира държавата да въвежда контролни механизми", заяви д-р Хасърджиев.

Той каза, че в системата за отпечатъци ще има изключения. Те ще бъдат обвързани със спешните случаи, при които първо ще се лекува пациентът и тогава ще се регистрира.

"Другото изключение са децата, при които идентификацията ще се случва с отпечатък на техния родител или настойник. За тежко болните, лежащи пациенти и тези без крайници, са предвидени мобилни четци, които ще улесняват предвижването на хората", обясни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase