Снимка: flickr
Консумацията на червено месо в дългосрочен план влияе пагубно на бъбреците става ясно от мащабно проучване на Медицинското училище на Университета Дюк и Училището за обществено здраве на Националния университет на Сингапур.
 
Изследването включва проучване на над 63 000 души на възраст между 45 и 74 години от Сингапур и Китай. Изследователите са имали за цел да разберат ролята на различните протеини върху бъбречното здраве и съответно, да изведат адекватни съвети за пациентите с бъбречни заболявания, свързани с храненето им. Хранителните предпочитания на доброволците са проследявани в продължение на 15,5 години. 
 
97% от консумираното червено месо в Китай е свинското. Други източници на белтъчини за тях са яйца, млечни продукти, морски дарове, риба, соеви продукти, пилешко и бобови култури.
 
През годините на проучването са възникнали 951 случая на бъбречна недостатъчност.
 
Повече за влиянието на червеното месо върху бъбреците можете да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase