Източник: Reuters
fallback
В разгара на летния сезон масово се предприемат пътувания до дестинации в различни точки на света. Характерно е, че всеки район има определена, различаваща се от останалите, флора и фауна. Това правило важи и за различните инфекциозни заболявания, които в отделните местности могат да се различават.
 
За маларията е характерно, че тя се среща основно в страните с тропичен и субтропичен климат. Най-често и продължително се среща в държавите от Африка, Централна и Южна Америка, както и тези на азиатския континент. В някои от страните опасността от заболяване обхваща от 6 до 10 месеца през годината, докато в други през есенно-зимния сезон предаването се прекъсва.
 
Маларията е остро протичащо паразитно заболяване, причиняващо се от четири вида плазмодии, които поразяват човека. Самото заболяване протича с циклично редуване на подобряване и влошаване на състоянието. Клиничната картина се владее основно от три симптома – треска с висока телесна температура, анемия (намален брой на червените кръвни клетки) и увеличен размер на слезката и черния дроб (хепатоспленомегалия).
 
Комарите са преносители на микроорганизмите, които предизвикват заболяването при човека. Самите комари се заразяват при смукане на кръв от болен.
 
Статията на д-р Ралица Иванова можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback