Източник: Reuters
В митологията косата е символ на красота и сила. Модата в Холивуд, създава нови асоциации за мъжката сила и харизма чрез бръснатите глави на Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Вин Дизел... Но здравата и силна коса остава символ на самочувствие и увереност. Дали ще бъде заради добро здраве, млада възраст или добър ген, но повечето мъже приемат косата си за даденост… докато не я изгубят. Оплешивяването е доста чест феномен при много мъже, а не рядко и при жени.
 
При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване, предната част на скалпа обикновено не се засяга. Косопадът, засягащ мъжете, най-често се дължи на връзката тестостерон-дихидротестостерон. Мъжете с този тип оплешивяване обикновено имат нисък общ тестостерон, по-високи нива на свободен тестостерон и по-високи нива на общи свободни андрогени.
 
Освен тези физиологични процеси, обясняващи много малка част от причините, които може да има за оплешивяване, друг значим фактор е начинът на живот.
 
В наши дни проблемът с оплешивяването може да бъде решен благодарение на естетичната процедура за трансплантация на коса.

Повече за този метод на пластичната хирургия можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase