Източник: Reuters
Всеки човек обича в дадени граници слънцето. Лятото е един от любимите сезони, защото тогава има най-много слънце. Малко хора обаче се замислят за вредната страна на слънчевите лъчи. В медиите постоянно се алармира да се предпазва кожата със съответните продукти, защото пораженията могат да са необратими. Недостатъчно вимание обаче се обръща на влиянието на слънчевите лъчи върху очите, а то е също толкова важно. Разликата е, че ако през пролетта, есента и зимата кожата ни е покрита и защитена от дрехите, то очите ни са непрекъснато изложени на слънчевата светлина. Това налага и целогодишното им предпазване.
 
Ултравиолетовите (UV) лъчи могат да увредят чувствителните клетки в очите и да причинят нарушение на зрението. Разбира се, трудно е постоянно да ходим със слънчеви очила, за да не допускаме вредните UV лъчи да стигнат до очите ни. Все пак е доказано, че ефектът на слънчевата светлина се изразява в повишаване на риска от развитие на различни заболявания на очите. Едно от най-честите е катаракта или перде на очите.
 
Ултравиолетовите лъчи биват три вида - UVA, UVB, UVC: 
 
  • Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата.
  • Установено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания - фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата); катаракта; форма на рак, засягащ конюнктивата и др.
  • Въпреки че е доказано, че UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея.

Ефектът на слънцето върху очите се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове - фотокератит, фотоконюнктивит и др.

Повече за зрението и влиянието на слънчевите очи можете да прочетете в статията на д-р Александрина Радославова в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase