Източник: Reuters, архив

Появата на бръчки е естествен процес за кожата. В началото се появяват фини бръчки, които са едва забележими, но с времето те се задълбочават. Местата по лицето, където се появяват най-рано е кожата около очите и тази около устните.

Голяма част от жените опитват с ежедневното поставяне на кремове, чиято цел е да забави процесът на стареене на кожата, както и да повиши нейната еластичност. Някои се подлагат на хирургични манипулации, чиято цел е да намали обема на отпуснатата кожа. Поставянето на ботокс представлява безкръвна намеса, чрез инжектиране на предварително прецизирано количество от така наречения ботулинов токсин.
 
Производството на ботокс се базира на извличането на токсин, който се отделя от бактериите Clostridium botulinum. Той е невротоксин и неговата роля е да прекъсне пътя за предаване на сигнал от нервното окончание до съответстващия му мускул. По този начин мускулът не може да осъществява съкращения и се отпуска. С отпускането на мускула се отпуска и прилежащата над него кожа, което е в основата на ефекта от ботокс-терапията срещу появилите се бръчки.
 
Важно е да се има предвид, че терапията с ботокс влияе само върху образувалите се бръчки, вследствие съкращение на мускулатурата, но не и върху вече отпуснатата кожа. Приложението му е основно в горната част на лицето, тъй като около устните има голям брой малки по размери мускули, които се преплитат по дължина и е трудно да се прецени къде точно да се инжектира ботоксът. Тъй като ако се постави в грешен мускул може да доведе до отпускане на устния ъгъл и невъзможност за плътно затваряне на устата. Затова и специалистите предпочитат поставянето на хиалуронова киселина в кожата около устата.

Повече за терапията с ботокс четете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase