Източник: Reuters, архив

Д-р Петя Чавеева е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. Завършва Медицински Университет, гр. София през 2007 г. В периода 2006-2007 г. посещава кръжок по Акушерство и гинекология, воден от доц. Атанас Щерев и остава да се обучава и работи в екипа на Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

Понастоящем д-р Чавеева е международен лектор с участие на авторитетни интернационални научни форуми в сферата на феталната медицина, пренаталната диагностика и миниинвазивната фетална хирургия. 

Д-р Петя Чавеева е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 2 и 3 април в зала 3 на НДК.

- Д-р Чавеева, защо е включено ултразвуковото изследване и доплерът в проследяването на бременността в съвременната женска консултация?

Ултразвуковата диагностика е неразделна част от модерния алгоритъм за проследяването на една бременност – от нейното установяване, през мониторинга на нейното протичане, до раждането на живо и здраво дете. Ултразвукът е напълно безвредна неинвазивна методика, която позволява на проследяващия бременността акушер-гинеколог и най-вече на специалиста по фетална медицина да получи високоспециализирани образи от майчината утроба, които дават изключително важна информация за състоянието на бъдещата майка и най-вече за здравето на растящото в нея дете. Модерната фетална и пренатална медицина би била невъзможна без използването на високотехнологична ултразвукова апаратура. Доплеровото изследване на свой ред представлява ултразвукова диагностика, чрез която се прави оценка на кръвотока между бременната матка, плацентата и плода. Получената информация е под формата на индекси, които корелират с адекватността на кръвотока в изследваната зона, свързана с кислородната консумация. Чрез Доплеровото изследване се проследяват и случаите с високорискова бременност и опасност от фетално страдание (хипертония, захарен диабет, вродена тромбофилия и др.) и се диагностицират съдови аномалии на плода. Изследването не крие никакви рискове за бременната и плода.

Цялото интервю с д-р  Петя Чавеева четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase