Въпреки ползите на зехтина, е препоръчително за готвене да се използва друга мазнина, като слънчогледова или царевична. Оказва се, че хората, които имат високи нива линолова киселина в кръвта си, която се съдържа в тези масла, имат по-малко мазнини по тялото си, включително и около жизненоважните им органи.
Тези фактори се свързват с по-дълъг живот и продължителна активност за по-дълго. Хората, които имат по-високи нива на линолова киселина, също така имат понижен риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Мазнините в маслините са широко препоръчвани за поддържане на сърдечносъдовото здраве, но в сравнение с масла като слънчогледовото и царевичното, предлагат по-малко ползи.
Линоловата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина, която се намира в изобилие в много ядки и семена, включително гроздови, слънчогледови, макови, шафранови, конопени, царевични, сусамени, както и в орехите.
Повече за ползите на слънчогледовото олио и зехтина четете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
4
Анонимен
преди 8 годиниЗа готвене само масло и мас- не се окисляват при висока температура.Мазнините не са страшни - страшни са въглехидратите.С мас и сланина не може да се преяде, докато с торта и хляб - винаги
3
Анонимен
преди 8 годиниако се налага олио за готвене, зехтин за салати... кое му е сложното?
2
pepe
преди 8 годиниСега очаквайте облъчени бгМами и бгТатковци да започнат да плюят. Щото бабите им само зехтин са яли и са пържили с него.Всяко хлапе знае, че Екстра Върджин зехтина е крайно непрепоръчителен за пържене - да не кажа вреден и отровен.Нямам нищо против Зехтин и всякакви други видове мазнини, но ми е смешно как някои домакинства с лекота изхвърлиха и заклеймиха олиото.