Източник: Reuters, архив
fallback

Исхемичната болест на сърцето е здравен проблем с голяма значимост и честота особено сред възрастната популация хора. Доказано е, че над 65-годишна възраст страдат над 10% от населението. Като понятие се дефинира като несъответстве между кислородните нужди на сърцето и доставка му.

Исхемичната болест на сърцето може да бъде проява на една генерализрана атеросклероза, засягаща жизнено важни органи. Смъртността и риска от нарушение на качеството на живот при болните с това заболяване са големи и това определя нуждата от поставяне на ранна диагноза и провеждане на съвременно лечение.

Исхемичната болест на сърцето търпи много класификации. Най- голямото подразделяне е на остра и хронична форма. Острите форми са нестабилната ангина, и острия миокарден инфаркт със СТ и без СТ- елевация (издигане). Хроничната форма е стабилната стенокардия (гръдна болка).

1. Какво представлява стабилната гръдна болка?

Определението на това състояние е и част от клиничната му картина. Дефинира се като гръдна болка или дискомфорт локализирана зад гръдната кост с давност над 2 месеца. Появява се по време на физическо или психическо натоварване и обикновено продължава до 10 минути. Оплакванията намаляват и изчезват след почивка.

Повече за исхемичната болест на сърцето може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback