Снимка: Булфото, архив
fallback

Българският лекарски съюз (БЛС) съди за дискриминация държавата, която от години внася по половин здравна осигуровка за децата, студентите, безработните, бедните с право на помощи, затворници, бежанци.

Комисията за защита от дискриминация ще проведе заседание по случая в сряда - 2 март.

Лекарите са убедени, че по този начин страната ни от една страна дискриминира тези, които не осигурява в пълен размер, защото им предоставя занижено здравно обслужване, от друга страна създава предпоставки за недостиг на средства в Здравната каса, съобщиха от КЗД.

Заради това от БЛС настояват КЗД да препоръча на законодателя да въведе задължение на държавата да внася осигурителна вноска в размер върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите си лица.

Според НЗОК твърдението за наличие на дискриминация е неоснователно. На същото мнение е и Министерството на здравеопазването.

За да се произнесе, КЗД е изискала информация от Националния център по обществено здраве и анализи по поставени от лекарския съюз въпроси, след което ще реши дали да възложи допълнителна експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

И пациентите да съдят страната , защото и аз съм дискреминиран след като внасям пълна здравна вноска 8% върху максималния осиг.доход всеки месец по 160лв а после се редя чакам направления с месеци и накрая си плащам отново ,чакам като онези които плащат по 17.80лв здравни осигуровки и получават същата услуга от здравеопазването като мен Не е ли дискриминация моята здравна вноска за един месец да е колкото тяхната за една година и накрая същото

14

онз

преди 8 години

точно така, повече отчисления от бюджета. освен това, за да се улесни работата на лекарското съсловие, да се сформират парамедицински отряди от бивши военни, които да застрелват пациенти които не искат да дават рушвети, инвалиди и тежко болни. зер, от тях кяр никв.

13

8

преди 8 години

БЕЗРАБОТНИЯТ ДА ВЗИМА ПАРИ ОТ ТАМ,ОТ КЪДЕТО ВЗИМА ,ЗА ЗА СИ НАПРАВИ РАКИЙКА И ВИНЦЕ И ДА СИ КУПУВА БЕНЗИН ЗА КОЛАТА..

fallback